Kiirastorstain messu

to 18.4. kello 19.00

Kirkko

Kiirastorstai, "Pyhä ehtoollinen"

Kiirastorstai muodostaa pääsiäisjakson käännekohdan. Tuhkakeskiviikkona alkanut katumusaika päättyy kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelukseen.

Kuten leipäsunnuntai oli keidas paastonajan sunnuntaiden joukossa, samoin poikkeaa kiirastorstai luonteeltaan hiljaisen viikon muista päivistä. Raamatullisena pääaiheena on ehtoollisen asettaminen. Lisäksi kiirastorstaina on vanhastaan muisteltu Jeesusta, joka pesee opetuslasten jalat.

Kiirastorstain aihe on kertomus Jeesuksen ja hänen opetuslastensa viimeisestä yhteisestä ateriasta ja pyhän ehtoollisen asettamisesta. Raamatuntekstit avaavat erilaisia näkökulmia alttarin sakramentin sisältöön: uuden liiton ateria, Jeesuksen uhrikuoleman muisto, syntien anteeksiantaminen, kiitos ja ilo, taivaallisen juhlan odotus ja murretun leivän luoma yhteys.

Kiirastorstain jumalanpalveluksen päätteeksi alttari riisutaan liturgisista esineistä ja vaatteista. Alttarin riisuminen aloittaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäisen, pääsiäispäivän iltaan jatkuvan kolmen päivän juhla-ajan, joka ilmaisee Kristuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen yhteenkuuluvuuden.

Messun johtaa Mari Jussi-Pekka, seurakunnan muu papisto avustaa. 


Katso myös

la 20.4. klo 22.00

Kirkko

Pääsiäisyön messu

Pääsiäisyö, "Kristus on voittanut kuoleman"
su 21.4. klo 10.00

Kirkko

Pääsiäispäivän messu

Pääsiäispäivä, "Kristus on ylösnoussut!"
ma 22.4. klo 18.00

Kirkko

2. pääsiäispäivän iltamessu

2. pääsiäispäivä, "Ylösnousseen kohtaaminen"